Kategórie
Rady rodičom

Afty, ovčie kiahne a podobné ochorenia

(Edukácia nenahrádza lekárske vyšetrenie!)

Liečba nielen vyrážok spôsobených vírusom ovčích kiahní, ale v podstate akýchkoľvek podobných vyrážok a nielen vírusového pôvodu – napr. aj pri Covide-19, ak sa objavia, alebo pri chorobe rúk, nôh a úst (tzv. 7. detskej chorobe) a pod., je v podstate veľmi podobná (symptomatická).

ANTIHISTAMINIKÁ: napr. Fenistil kv., Zyrtec kv., Aerius sirup, Xyzal sirup, alebo Dithiaden tbl. a pod.

PROTIVÍRUSOVÉ LIEKY: Isoprinosine (na predpis, dávkovanie – toľko ml sirupu na deň, koľko dieťa váži, rozdeliť do 3 dávok alebo u starších detí tbl./granulát v dávke 50mg/kg/deň, max. 3000mg/deň, rozdeliť do 2-3 dávok), alebo voľnopredajné sirupy Imunoglukan (teraz zdvojnásobiť bežnú preventívnu dávku 1ml/na každých 5kg hmotnosti dieťaťa na 2 ml/5 kg), Ampcare, Rinimun, Immunotrofina, či fľaštičky ArkoDefenses, kvapky Kaloba, alebo kapsuly COVIRIN kid & teen (so zľavou do 15% možno objednať na www.onepharma.sk so zadaním zľavového kódu: vszp221, malým deťom, ktoré nevedia cps. prehltnúť, ju možno rozobrať a prášok podať napr. v bylinkovom čaji, pretože jeho zložka kurkumín farbí dožlta).

VITAMÍNY (C, D, B-komplex) a STOPOVÉ PRVKY: pri D vitamíne zdvojnásobiť dávku a nezabúdať ho užívať s jedlom, pretože je to vitamín rozpustný v tukoch(!), pri nechutenstve možno siahnuť po plátkovom IBSA Vitamine D3 2000 IU, ktorý sa vstrebáva hneď po rozpustení na jazyku; – B-komplex kv./tbl. alebo Floraliv fľaštičky/kapsuly (probiotiká + B komplex v jednom); – zo stopových prvkov Zn (napr. Zinkorot 1 x ¼ – ½ – 1 tbl. podľa veku) , Se, Mg… Zároveň sledovať, či už nie sú jednotlivé vitamíny a stopové prvky súčasťou komplexného výživového doplnku na podporu imunity, ktoré dieťa užíva, napr. kapsuly COVIRIN kid & teen a v takom prípade ich dávkovanie upraviť!

PROBIOTIKÁ: napr. Probiofix Pro Imun Baby 6 kv. denne pre malé deti alebo Floraliv fľ./cps. (probiotiká + B-komplex) pre väčšie deti.

ANTIPYRETIKUM: v prípade teploty jedine PARACETAMOL (Paralen, Panadol), mokré studené zábaly na vyrážky nedávať! (viac viď tu: Opatrenia proti horúčke)

TEKUTINY: pitný režim: v prípade redších stolíc alebo aj preventívne u malých dojčený detí materské, u nedojčených umelé mlieko spolu s kvapkami ColiPrev (čo je enzým laktáza, aby bola každá porcia mlieka diétna so zníženým obsahom laktózy) a ľahká zdravá nedráždivá strava… Všímame si množstvo, farbu a zápach moču, resp. pre presnejšiu orientáciu ho môžeme doma vyšetriť diagnostickými prúžkami na moč (pri dehydratácii sa do fialova sfarbí štvorček v strede prúžka na prítomnosť „acetónu, ketolátok, ketónov“, čo sú synonymá a podľa intenzity zafarbenia umožňuje určiť 3 stupne závažnosti dehydratácie).

Pri ev. AFTÁCH v dutine ústnej vlažná / chladná, tekutá, kašovitá (nie štipľavá a nie takej konzistencie, po ktorej zostanú zvyšky v dutine ústnej alebo ktorá by ešte viac zranila citlivú bolestivú sliznicu), lokálne na afty šalviový roztok Florsalmin alebo bylinný roztok či gél Herbadent, alebo Anginal ústny sprej so šalviou, Kamistad® ústny sprej, alebo orálny roztok či sprej Tantum verde, prípadne bylinkové odvaryšalvia, repík, harmanček, pri aftách je lokálne vhodný aj Floraliv vo fľaštičkách (nechať pôsobiť v dutine ústnej aspoň 30 min., nedávať hneď po jeho užití nič piť alebo jesť), podobne ArkoDefenses vo fľaštičkách, príp. Kamistad senzitiv orálny gel, staršie detičky od 3r. môžu (ak vedia cmúľať), vycmúľať v ústach rozpustné tbl. Immunotrofina, Panthenol alebo pre deti od 6 rokov vycmúľať denne ½ tablety Zinavitu (C vitamín so zinkom). Môžete si vybrať a vyskúšať, čo sa Vám najlepšie osvedčí, príp. niektoré liečivá – po spoznaní obsahu ich účinných látok – aj skombinovať.

Pri ev. pridružených príznakoch zo strany dýchacej alebo tráviacej sústavy – ďalšia liečba podľa symptómov (viac viď v informáciách tu o nádche, kašli, vracaní/hnačkách).

Lokálne NA VYRÁŽKY: zinkové telové mlieko TANNO-HERMAL lotio (ak nebude dostupný v lekárňach, na internete by mal byť), alebo obyčajný tekutý púder (ten je vhodné si po dávkach tesne pred aplikáciou zriediť vodou na konzistenciu telového mlieka – aby sa vyrážky „nepridúšali“ pod hrubým nánosom hustej pasty, vyrážky totiž potrebujú na efektívne hojenie prístup vzduchu), alebo proti svrbeniu Atoderm SOS spray z Biodermy, alebo upokojujúca hmla (sprej) proti svrbeniu pokožky URIAGE Xemose SOS anti-itch mist, alebo chladivá pena PoxClin a pod. Vyrážky nemočiť, príp. len poobmývať vo veľmi jemnom (veľmi slabo-ružovom) roztoku hypermangánu (kupuje sa, stačí len pár kryštálikov do vody). Na tvár periorálne (okolo úst) je vhodný krém ABCDerm Péri-oral z Biodermy.

INKUBAČNÁ DOBA ovčích kiahní: 2-3 týždne.

TRVANIE: 7-10 dní.

Keď prejdú teploty, všetky vyrážky sa ustália v štádiu zaschnutých chrastičiek a nové už nepribúdajú, dieťa prestáva byť infekčné pre svoje okolie.

Pri akýchkoľvek ťažkostiach / komplikáciách, ktoré doma už neviete zvládnuť, treba vyhľadať lekárske vyšetrenie s močom (vhodné je vopred zavolať, na ambulanciu v ordinačnom čase – viď na www.ecasenka.sk, po 16. hod. ísť na detskú pohotovosť, tel. 0907 649 167, po 22. hod. priamo na detské oddelenie).

Najbližšiu letnú sezónu odporúčam chrániť pokožku pred opaľovaním na priamom slnku (prevencia pigmentových škvŕn) a na podporu zvýšenia lokálnej imunity po kiahňach oslabenej pokožky ju preventívne natierať telovým mliekom Imunoglukan P4H lotion.

PODOBNÉ INFEKČNÉ OCHORENIA S VYRÁŽKAMI

PIATA CHOROBA (Erythema infectiosum)

  • Pôvodca: ľudský parvovírus B 19 (PVB19)
  • Prenos: kvapôčkovou infekciou pri kýchaní, kašľaní, telesným kontaktom
  • Výskyt: od konca zimy do začiatku leta
  • Inkubačná doba: 5-14 dní
  • Nákazlivosť: najvyššia tesne pred vznikom vyrážky
  • Príznaky: obvykle začína mierne zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy a príznakmi podobnými začínajúcemu vírusovému nachladnutiu (upchatý nos, niekedy aj s miernym priehľadným výtokom z nosa). Tieto príznaky rýchlo prejdú a zdá sa, že choroba je preč, no o niekoľko dní sa objaví vyrážka na tvári – tzv. „motýlik“- intenzívna symetrická červeň líc, pripomínajúca opálenú tvár – líca, konček nosa s výbledom okolo úst (u dospelých chýba) – ktorá po 1-4 dňoch bledne. O niekoľko dní sa vyrážka a červené škvrny zvyčajne rozšíria na krk, trup, paže a nohy – ako väčšie, ostro ohraničené, výrazne červené, čiastočne vyvýšené kožné útvary, ktoré môžu postupne vytvárať girlandovité až mapovité ložiská. V priebehu dňa môže vyrážka meniť intenzitu, môže sa zvýrazniť po pobyte na slnku, v teple, alebo po kúpaní, obvykle vybledne do 5-9 dní, ale môže sa znovu objaviť a vyzerať ako pľuzgieriky alebo až ako modriny. Staršie deti a dospelí sa niekedy sťažujú, že ich vyrážka aj svrbí. Súčasťou klinického obrazu môže byť neskôr šúpanie kože z dlaní a plosiek chodidiel. Zriedka sa objavujú nevoľnosti alebo bolesti kĺbov (zápästia, kolená alebo členky), znížená citlivosť a mravčenie prstov (častejšie u dospelých žien). Bolesti kĺbov sa objavia skôr u dospelých a väčších detí, u dospelých až v 80% prípadov piatej choroby, u dospelých sú kĺbové prejavy dokonca častejšie než typická vyrážka a môžu pretrvávať aj 3 týždne. Ďalšie príznaky, ktoré sa niekedy vyskytujú s piatou chorobou, zahŕňajú opuch lymfatických uzlín, červené oči a bolesť hrdla.
  • Infekčnosť: zhruba 7-10 dní po objavení sa príznakov by dieťa malo zostať v domácej starostlivosti, ale nie je potrebné vyradiť ho z kolektívu na celý čas trvania vyrážky (ktorá obvykle vybledne do 5-9 dní, ale môže sa znovu objaviť), pokiaľ už dieťa nemá zároveň aj teplotu, resp. iné vyššie spomínané možné príznaky virózy; vhodné je však, aby aj po zaradení do kolektívu obmedzilo telesnú aktivitu, dôležitý je pre neho pokojový režim a dostatok tekutín.
  • Liečba: je teda (podobne ako u ovčích kiahní) symptomatická
  • Imunita: zanecháva dlhodobú imunitu
  • viac si môžete prečítať aj tu

ŠIESTA CHOROBA (Exanthema subitum)

Pôvodca: ľudské herpes vírusy HHV-6 a menej HHV-7

Prenos: kvapôčkovou infekciou, slinami alebo priamym kontaktom

Inkubačná doba: 5-12 dní

Výskyt: vo veku 6 mes. až 4 roky, vo veku 12 mes. sa nakazia až 2/3 detí

Príznaky: dominuje teplota 38-40 st.C počas prvých 3 dní, dieťa inak býva bezpríznakové aj teplotu zvláda dobre, na 4. deň teplota klesne a nastáva drobnoškvrnitý výsev bledoružových vyrážok (v úrovni aj mierne nad úrovňou kože) veľkosti 1-5 mm, na hlavičke, krku a trupe (hlavne na hrudníku), môže sa rozšíriť aj na končatiny, obchádza tvár, dlane a plosky, vyrážky rýchlo spontánne miznú

Infekčnosť: od nástupu teplôt až do vymiznutia vyrážok

Liečba: je (podobne ako u ovčích kiahní) symptomatická

Imunita: ostáva po nej celoživotná imunita (reaktivácia HHV-6 a HHV-7 môže spôsobovať u tínedžerov a dospelých kožné vyrážkovité ochorenie pytyriasis rosea Gilbert)

Viac si môžete prečítať aj tu

SIEDMA CHOROBA

(Syndróm ruka-noha-ústa, Hand-foot-and-mouth diseaseHFMD)

Pôvodca: Enterovírus 71, Coxackie A16 a A10

Prenos: kvapôčkovou infekciou, sekrétom z nosa, slinami, stolicou, tekutinou z vyrážok

Inkubačná doba: 3-6 dní

Výskyt: najčastejšie u detí do 10 rokov, s maximom výskytu do 4 rokov, v teplejších mesiacoch jar – leto – jeseň

Príznaky: v dutine ústnej sa na tvrdom podnebí, jazyku a na sliznici líc tvoria červené škvrny, následne pľuzgieriky a bolestivé afty s ostrými okrajmi v priemere 5-10 mm, veľmi bolestivé prehĺtanie, zvýšené slinenie, na dlaniach a stupajach sa tvorí niekoľko až 100 kožných vyrážok (v úrovni a jemne nad úrovňou kože), ktoré sa menia na pľuzgiere, niekedy sú prejavy aj na na bedrách, zadku či stehnách, môžu byť asymptomatické, prípadne aj bolestivé, hoja sa bez jazvy, asi po 2-6 týždňoch môže nastať poškodenie nechtovej platničky (tzv. onychomadéza) s čiastočným až úplným odlúčením nechta. Kožné prejavy sprevádza zvýšená teplota, únava, hnačka, bolesti svalov a kĺbov.

Infekčnosť: od nástupu príznakov až minimálne do vysušenia poslednej vyrážky (podobne ako pri kiahňach), čo je zvyčajne 7-10 dní, vírusy sa však môžu stolicou vylučovať dlhšie. Niektoré zdroje udávajú obdobie 1 až 2 mesiacov po prekonaní infekcie, preto je dôležité dbať na správnu hygienu rúk, zvlášť po použití toalety. Tiež je vhodné poumývať všetky hračky, s ktorými sa dieťa hralo, ako aj celú domácnosť s pridaním dezinfekčného prostriedku. Vírus na nich prežíva aj niekoľko dní.

Liečba: je (podobne ako u ovčích kiahní) symptomatická

Imunita: po chorobe sa vytvoria protilátky iba proti konkrétnemu sérotypu vírusov, ktorý ju vyvolal, preto existuje, v prípade vystavenia inému sérotypu enterovírusov, ďalej riziko znovunakazenia sa siedmou chorobou

Viac si môžete prečítať aj tu

DRUHÁ CHOROBA (šarlach)

Pôvodca: hemolytický streptokok skupiny A, ktorý produkuje toxín zodpovedný za kožné prejavy

Prenos: kvapôčkovou infekciou, menej často priamym kontaktom

Inkubačná doba: 2-4 dni pri kvapôčkovej nákaze, pri vniknutí infekcie cez poranenú kožu 12 hodín (v takom prípade nie je prítomná angína)

Výskyt: najčastejšie vo veku 3 až 10 rokov

Príznaky: často začína bolesťami bruška, vracaním, bolesťami hrdla a rozvojom angíny s vysokou teplotou. Do 24 hodín sa objaví typický výsev vyrážok na tzv. predilekčných miestach: pod pazuchami, na bočnej strane hrudníka, v lakťových jamkách, v podbrušku, na vnútornej strane stehien, v podkolennej jamke. Vyrážky sú drobné, slaboružové až červené, ako krupica, koža je drsná na pohmat („husia koža“). V tváričke je dieťa červené, ale v okolí úst je koža takmer biela. Na jazyku je spočiatku povlak, postupne sa typicky olupuje od špičky jazyka dozadu a objavuje sa sýtočervený, tzv. malinový jazyk s vystupujúcimi kopčekmi. Na posledných článkoch prstov a ušných lalôčikoch možno vidieť drobné, biele, lesklé bodky. V 2. až 4. týždni po ochorení sa koža na miestach, kde bola vyrážka, hlavne na dlaniach a chodidlách, olupuje.

Infekčnosť: od nástupu teplôt až do vymiznutia vyrážok

Liečba: jediný zo sedmičky detských chorôb sa šarlach lieči antibiotikami (najvhodnejší na liečbu je PENICILÍN), lebo jediný nie je vírusového, ale bakteriálneho pôvodu. K antibiotikám vždy podávame aj „silné“ probiotiká s minimálne 3h odstupom (napr. Biopron forte) a ostatnú symtomatickú liečbu (ako aj pri zvyšných šiestich vírusových chorobách)

Imunita: nezanecháva imunitu, ktorá by zabránila opakovaniu ochorenia

Viac si môžete prečítať aj tu

Zdroj: zdravoteka.sk