Kategórie
Rady rodičom

Zápal očných spojiviek

(Edukácia nenahrádza lekárske vyšetrenie!)

Lieky volíme podľa príznakov:

1./ ak oči slzia, štípu, pália, svrbia a sú začervenané (ale ešte nie zahnisané), vhodné sú na lokálne použitie napr. očné kvapky s očiankou lekárskou OCUflash blue (výťažky očianky lekárskej majú sťahujúce a protizápalové vlastnosti, čo sa využíva k prevencii a k podpornej liečbe aj neinfekčných a chronických zápalov štruktúr oka), príp. pri podozrení na možný alergický zápal spojiviek voľnopredajné očné kvapky Vividrin ectoin (vhodné pre deti, 1-2 kvapky viackrát denne do každého oka) a celkovo na zmiernenie svrbenia antihistaminiká (napr. Fenistil, Aerius a pod.).

2./ Ak sú už očné spojivky výrazne červené a / alebo už aj s hnisavým výtokom, bude treba k očným kvapkám OCUflash blue predpísať aj antibiotické kvapky Pamycon (5×1 kv. do oboch očí 5-7 dní), alebo (v príp. výpadku Pamyconu na trhu) napr. antibiotické kvapky Moxifloxacin Olikla, ktoré ale nie sú liekom prvej voľby (3×1 kv. do oboch očí; – infekcia bežne ustupuje do 5 dní a v liečbe je odporúčané pokračovať počas nasledujúcich 2-3 dní), alebo antibiotické kvapky Oftaquix (1. a 2. deň 5×1 kv., 3. až 5. deň 4×1 kv. do oboch očí) či Uniflox (4×1 kv. do oboch očí maximálne 7 dní), ktoré tiež nie sú liekom prvej voľby…, alebo môžu rodičia kúpiť voľnopredajné očné kvapky SeptoZINC s obsahom glukonátu zinočnatého a benzalkóniumchloridu, ktoré pôsobia v oku dezinfekčne/antiviroticky aj antibakteriálne (vhodné pre deti od 1 roka, 3×1 kv. do oboch očí 5-7 dní). Hnisom zlepené mihalnice umyjeme tampónom namočeným vo vlažnej prevarenej vode alebo v repíkovom odvare (každé očko tampónom zvlášť), potom kvapneme OCUflash blue a do takto pripraveného čistého očka Pamycon 5 x denne po 1 kvapke – vždy do oboch očí (aj keby jedno oko ešte známky zápalu neprejavovalo, pretože tento zápal sa rýchlo šíri nielen z jedného očka na druhé, ale aj z jedného človeka na druhého, preto si po každom ošetrení treba tiež umyť ruky a nedotýkať sa svojich očí). Keďže Pamycon je antibiotikum, aplikujeme ho vždy minimálne 5 dní (aj keby už napr. po 2 dňoch vyzerali oči zdravé) a maximálne 7 dní (po 7 dňoch po nariedení sú už kvapky preexpirované, zvyšok treba vrátiť do lekárne). Ak je k dispozícii aj mastička Ophthalmo-Framykoin (tiež na predpis), aplikuje sa do spojivového vaku (medzery medzi dolné viečko a očko) 1x denne večer pred spaním a tiež 5-7 dní (po otvorení treba prvý „prúžok“ mastičky – s obsahom konzervačnej látky – vytlačiť von a až ten ďalší do očka). Ak nie je očná framykoinová mastička k dispozícii, je možné siahnuť aj po očnej masti VitA POS (na voľný predaj), tiež 1x denne a obvykle pred spaním.

Všeobecné zásady pri ošetrovaní:
Umyté ruky. Pri nanášaní očných kvapiek alebo masti je potrebné vyvarovať sa kontaktu s okom a kožou tváre. Hlava sa zakloní dozadu a opatrne sa odtiahne spodné viečko použitím prsta jednej ruky. Druhou rukou sa držia kvapky / tuba vo zvislej polohe nad okom. Aplikuje sa jedna kvapka / jeden prúžok očnej masti do medzery medzi okom a očným viečkom stlačením tuby. Oko sa jemne zatvorí a potom sa normálne žmurkne. Aby sa zabránilo vstrebaniu roztoku nosnou sliznicou, hlavne u novorodencov a detí, má byť nosovo-slzný kanálik uzavretý prstami zatlačením na punktum počas 2 – 3 minút po podaní kvapiek. Ak je potrebné aplikovať do očí viac liekov, dodržiava sa odstup medzi jednotlivými liekmi minimálne 5 minút. Ak sa aplikuje aj očná masť, je potrebné najskôr aplikovať kvapky a potom masť.

KEDY VYHĽADAŤ LEKÁRA?

OSPRAVEDLNENKY OD LEKÁRA